[Sökformulär] [Info om databasen] [Söktips]

Etnpic: söktermen type=('Ritning. Tusch.') gav 201 träffar


[Föregående]

11. Hinders mangård nr 9.Bottenvåningen.Plan.Mangården är byggd i början av 1800-talet.Labbas och Hinders gamla gårdar hade brunnit samtidigt och byggdes på nytt.Gården har använts som skola ända till ca 40 år tillbaka.För skolans räkning tillbyggdes den lilla kammaren och köket på västra sidan av mangården.Mangården är indelad i farstu, farstukammare, anderstuga och kök.I farstun finns trappuppgången till övre våningen.Brädgolv med breda golvlister.I farstukammaren finns en plåtkakelugn.Linoleum på gammalt brädgolv.Breda golvlister.Köket: förut längsgående golvplankor, nu linoleum.Gamla spisen står kvar.Övre våningen: Tre timrade kamrar.En kammare på södra ändan med en blå och vitmålad kakelugn.En farstuvindskammare med en plåtkakelugn.En kammare på norra ändan med plåtkakelugn.Väggarnas fäste i norra och södra kamrarna på svärd, likaså väggen mot trappuppgången i västra kammaren.Kammaren har också murad ugn. (27.6.1962)
12. Hinders mangård, hemman no 9.Övre våningen.Plan. (28.6.1962)
13. Kars no 20, Storby, (Anna-Lisa Lindeman.Mangård och bod.Plan.I övre våningen i nordändan av huset har funnits en kammare med välvt tak.I den genomg ående mellanväggen finns spår av en öppning cirka 85 cm bred och belägen mtt på väggen.Öppningen är lägre ner än övre fönstret på tegelväggen.Taket ny?.. (21.6.1962)
14. Eckerö, Storby, Kuss, mangård.Plan.Huset är knuttimrat, brädfodrat och rödmålat.Ursprungligen var stugan ett femväggarshus.Salen är senare tillbyggd.Enl. fru Mattsson fanns på 1880-talet i salen en handel ägd av Kuwschinov.I samband med handeln togs tapetdörren mellan salen och farstukammaren upp.Dörren mellan farstukammaren, kakelugna av kakel med fris, och köket upptogs ungefär samtidigt som spisen förminskades.Den förra spisen hade stora vita kakel där den nuvarande är försedd med plåt.I den moderna spisens bakugn finns plats för sju bröd.Vedvrån är dold bakom en brädvägg och skrubben som sålunda uppkommer används som förvaringsrum för lagårdskläder.På väggarna i köket finns bröstpaneler, som gjordes för ungefär 35 år sedan enligt fru Mattsson.Farstukvisten är senare tillbyggd.I den finns väggfasta bänkar och både yttre och inre dörren är tu-delad.Strax under taket finns ett mönster i svart på gul botten.Byggnaden har stenfot och tegeltak. under detta finns takved.I väggbandet finns en vitmålad taklist.Synbarligen har det ursprungliga femväggarshuset haft två våningar, ty på övre botten är fönstrena igenklabbade.Enligt ett vid undersökningen framkommet årtal kan detta ha skett 1882.Samma år kan förstukvisten och salen tänkas vara tillbyggda. övre våningen. i övre våningen finns tre rum som kallas norra- västra - och södra kammaren.Västra kammaren är äldst och befinner sig på samma nivå som golvet i trappuppgången.I denna kammare finns en rektangulär murad kakelugn av äldre modell.Både norra och södra kammaren är timrad inom själva byggnaden, och dessutom på en nivå ca 30-40 cm över golvet i trappuppgången.I södra kammaren finns en ströpplad kakelugn, vit med blått, med fris.Brädväggarna utanför södra kammaren är helt nya.Dörrarna i trappuppgången är borttagna och ersatta med draperier. (13.6.1962)
15. Storby, Kuss (hemman no 7).Övre våningen. (13.6.1962)
16. Labbas mangård No 6, Storby, byggd 1810.Plan, bottenvåningen.Farstukvisten.Längsgående 25-30 cm breda plankor, klyvna med yxa, 2 plankor av varje träd.Väggfasta bänkar med lock och utskärningar.Vinkeltrappa till övre våningen. 12 st ca 45 cm breda och 135 cm höga fönster, 75 cm från golvet.Blåst glas i kvistfönstren (bild).Detta ornament finns även på yttre sidan ovanför fönstrena.( i brunt) Över yttre dörren detta fönster (bild).I hörnen rund halvstockar.I taket längsgående ca 25-30 cm breda plankor av furu.Anderstugan här kallad Svenskkammare.Anderstugan användes för postrotefolket.Det berättas, att 40 st."svenskhästar" på en gång fanns utanför Labbas för 90 år sedan.Stugan är nu uppdelad genom en ny vägg.I ena delen finns en Pori Matti, i den andra en kakelugn.Linoleummatta täcker golvet. 20 cm breda foderbräden.Farstukammaren.Golvet är av längsgående plankor.Det ligger 10-15 cm högre än golvet i den övriga gården.Schablonmålningar i taket utförda av målare Lindblom omkring 1895-1900 till ett bröllop för en dotter i gården.Målningen är en ca 50 cm bred bård med ornament i hörnen.Blomrankor i dämpade färger och i guld.Tapeterna är ca 60 år gamla i guld, brunt och ljusgrått.Foderbräden är 20 cm breda.Kakelugn.Köket.Under linoleummattan finns det gamla golvet av längsgående breda, kluvna plankor. 16 cm breda foderbräden.I taket tvärsgående bjälkar, 6 st under breda, längsgående plankor.I taket 2 st sparrar.Ett fristående kärlskåp med öppna hyllor.Kastorhäll. (25.6.1962)
17. Labbas mangård No 6, Storby.Övre våningen, plan. (25.6.1962)
18. Labbas No 6, Storby.Bagarstuga, plan. (26.6.1962)
19. Nischens No 23, Storby.Plan över nedre våningen i mangårdsbyggnaden. (1962)
20. Nischens No 23, Storby.Planritning över andra våningen. (1962)

[Följande]